Artykuł sponsorowany
Zasady higieny i bezpieczeństwa pracy są jasne i nakładają na pracodawców i właścicieli zakładów pracy konkretne obowiązki. Współcześnie doskonale znane są zagrożenia wynikające z rozprzestrzeniania się drobnoustrojów chorobotwórczych czy zanieczyszczonych materiałów, półproduktów i narzędzi pracy. Z tego powodu wiele świadomych pracodawców chce jak najlepiej zadbać o skuteczne działania w obszarze sanitarnym – ponieważ są one podstawą do uzyskania zadowalających efektów.
Wbrew pozorom, przestrzeganie zasad higieny w miejscu pracy nie powinno być trudne. Przecież każdy doskonale wie, kiedy należy myć ręce, każdy widzi zabrudzone blaty czy wreszcie każdy pracownik został zapoznany z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy dla swojej branży w obowiązkowym szkoleniu BHP. Mimo to zdarzają się (i to niestety często) odstępstwa od dobrej praktyki. Dlaczego? Mimo wszechobecnych instrukcji, obligatoryjnych szkoleń i zapewniania przez zakłady pracy środków higienicznych, pracownicy często nastawieni są na jak najszybsze wykonywanie zadań, pomijając tym samym zadbanie o bezpieczeństwo sanitarne. Jeżeli obserwujesz tego typu zjawisko w swojej firmie, koniecznie przeprowadź rozmowę z pracownikami i postaraj się uświadomić im, jak ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny – zwłaszcza, jeżeli zajmujesz się produkcją i przygotowywaniem żywności, środków medycznych czy innych produktów mających bezpośredni kontakt z klientem. Pamiętaj, że proces produkcji ma ogromny wpływ na jakość, którą reprezentuje Twoja marka.
Jeżeli chcesz, aby w Twojej firmie pracownicy przestrzegali zasad higieny i bezpieczeństwa pracy, powinieneś zapewnić im do tego odpowiednie możliwości. Ważne jest przede wszystkim zadbanie o to, by zatrudnione przez Ciebie osoby miały dostęp do środków higieny – płynów dezynfekcyjnych do powierzchni płaskich i do rąk, mydeł, ręczników papierowych (lub suszarek do rąk – są one jednak siedliskiem bakterii, dlatego zdecydowanie lepszą opcją jest używanie jednorazowych ręczników), papieru toaletowego oraz specyficznych dla branży detergentów i narzędzi (na przykład autoklawu). W niektórych przypadkach dobrze jest zadbać również o wyposażenie pracowników w rękawiczki jednorazowe i maseczki ochronne na nos i usta. Takie zabezpieczenie może okazać się użyteczne między innymi w gastronomii, przy produkcji żywności oraz przy produkcji wyrobów medycznych. Na stronie: https://rcmedical.pl/ możesz znaleźć szeroką ofertę artykułów przydatnych w miejscu pracy, między innymi odzież ochronną.
Fot.: Towfiqu barbhuiya/unsplash.com